Wegwerpluier zou in winkel ruim 1,5 keer duurder moeten zijn

AMSTERDAM – Als de verborgen kosten voor energie, CO2-uitstoot, afvalverwerking, productie, transport en milieuvervuiling worden meegerekend, zouden wegwerpluiers in de winkel 60 procent duurder moeten zijn. Nu betalen Nederlanders gemiddeld 25 cent per luier, maar in de echte prijs zou daar nog 15 cent aan maatschappelijke- en milieukosten bovenop moeten komen.

 

De goedkoopste luiers zouden zelfs twee keer zo duur moeten worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Future Diaper Project in samenwerking met de gemeente Amsterdam heeft laten uitvoeren door True Price. Om de klimaat- en maatschappelijke impact met 20 procent te verminderen zouden ouders hun kinderen zindelijk moeten krijgen als ze 2 of 2,5 jaar oud zijn. Nu zijn Nederlandse kinderen dat gemiddeld pas als ze 3,5 jaar oud zijn. Ook het gebruik van wasbare en herbruikbare luiers vermindert de voetafdruk en daarmee de echte prijs van luiers met 30 procent. Bovendien zijn die volgens de berekeningen van het Future Diaper Project 400 tot 900 euro per gezin goedkoper in gebruik.

 

Volgens CBS-cijfers zorgen 1 miljard wegwerpluiers jaarlijks voor 200.000 ton afval. Dat is 5 procent van al het huishoudelijk afval in Nederland. De meeste plastic luiers worden momenteel verbrand in afvalovens en niet gerecycled. Daarom subsidieert de overheid diverse projecten om de luierindustrie meer circulair te maken, zoals het apart inzamelen van luiers bij kinderdagverblijven.

 

True Price berekent de kosten in de hele keten van een product. Van de grondstoffen tot de afvalfase, van de lage lonen voor arbeiders die hoger zouden moeten zijn tot klimaatschade die gecompenseerd moet worden. Zo wordt de echte prijs zichtbaar: het verschil tussen wat consumenten in de winkel betalen en de kosten die niet worden doorberekend, maar die worden afgeschoven op andere mensen, nu en in de toekomst.

De True Price-studie toont aan dat de verborgen kosten per luierverschoning voor een wegwerpluier 6 cent zijn en voor een wasbare luier 4,6 cent. Recycling van plastic luiers is niet de oplossing. Dat verlaagt de milieukosten met 6 procent, maar verhoogt de maatschappelijke kosten. Alleen de kosten voor afvalverwerking toerekenen aan luiers, zou de prijs met 50 tot 80 procent verhogen, tussen de 8 en 13 cent per luier. Bovendien staat de recycling van luiers nog in de kinderschoenen.

 

True Price heeft verschillende scenario’s van luiergebruik doorgerekend. Wie slechts een of twee dagen wasbare luiers gebruikt, voorkomt nog steeds 20 tot 25 procent luierafval. Luiers van biobased plastic hebben slechts een 5 procent lagere impact op milieu en maatschappij. Overigens hebben wasbare katoenen luiers weer een grotere voetafdruk als ze in de droger gestopt worden bij gezinnen die geen groene stroom gebruiken.

 

De conclusie blijft dat preventie door eerdere zindelijkheid en het gebruik van wasbare luiers de afvalberg kan verkleinen en de klimaatschade kan beperken. ,,Zeker een kwart van de verschoningen is onnodig omdat we steeds later beginnen met zindelijkheid”, zeggen Nathan Volkers en Guus Meijer, de initiatiefnemers van het Future Diaper Project. Ze hebben gezamenlijk vijf kinderen en gooiden volle zakken luiers weg. ,,Kan dat niet anders?, vroegen we ons op een gegeven moment af”, zegt Meijer. ,,We zien drogisten en supermarkten stunten met prijzen en aan de andere kant de maatschappelijke kosten toenemen voor afvalverwerking. En dan hadden we nog niet gekeken naar de andere milieueffecten zoals uitstoot van broeikasgassen in de productieketen.” Volkers: ,,Een wasbare luier is inderdaad wat meer werk, want je moet ze wassen, maar het beeld dat mensen hebben bij wasbare luiers is verouderd: doeken met spelden, weken in emmers en poep in de wasmachine. Dat is al lang niet meer zo.”

 

Op 24 november 2022 presenteert het Future Diaper Project de resultaten van het onderzoek tijdens drie online bijeenkomsten aan beleidsmakers van de gemeente Amsterdam,  kinderdagverblijven en retailorganisaties. Aanmelden kan via deze link.

Echte prijs van een luier.png
  • png
  • png
  • png
  • png
  • png

 

Noot voor redactie

Download de afbeeldingen via: https://www.dropbox.com/sh/5dlzm7tz0qh0ghm/AADWJqa70aMyv7374N4JPUQsa?dl=0

 

Documenten

 

Download het volledige True Price onderzoek via: https://www.dropbox.com/s/uyv8dyolrdhxmdg/October%202022%20-%20Final%20report.pdf?dl=1

 (PDF, Engels)

 

Download de Nederlandse samenvatting:

https://www.dropbox.com/s/lrd33nrl8tf734w/Mgt%20Summary%20NL%20NV%2020221026.pdf?dl=1

 (PDF, Nederlands)

 

Download de Future Diaper Data Sheet, met daarin een overzicht en verantwoording van de berekeningen van de genoemde bedragen:

https://www.dropbox.com/s/ugqjvdgr9aj6gm3/Future%20Diaper%20Project%20True%20Price%20Data%20Sheet.pdf?dl=1

 (PDF, Engels)

Over het True Price onderzoek

  • Periode: voorjaar 2022
  • Het onderzoek is uitgevoerd door TruePrice. Dit lijkt op een zgn. life cycle analyse waarbij de milieuimpacts in kaart worden gebracht. De True Price methode brengt op basis van (bestaande) LCAs in kaart wat zowel de milieu impacts als de sociale impacts zijn en vertaalt deze vervolgens naar kosten voor remediëring van die impacts. Bijv: wat zou een spijkerbroek kosten als de werknemer in India wel een leefbaar loon zou krijgen. De kosten die hieruit voortkomen wordt de ‘true price gap’ genoemd, het verschil tussen wat jij als consument in de winkel betaalt en de kosten die niet worden gemaakt, en die worden afgeschoven op andere mensen, nu en in de toekomst.
  • Lees meer hierover op de website van True Price: www.trueprice.org
  • Het onderzoek is tot stand gekomen met behulp van de gemeente Amsterdam in het kader van een subsidie van de Amsterdamse regeling ‘Ruimte voor Duurzaam Initiatief’.

 

Op 24 november 2022 presenteren we de resultaten in ‘ronde tafels’. We organiseren 3 online bijeenkomsten gericht op (1) beleidsmakers, (2) kinderdagverblijven en (3) retailorganisaties.

 

Voor de evenementen en aanmeldingen: https://www.linkedin.com/company/future-diaper-project/events/

 

Over het Future Diaper Project

Wat voor wereld geven we door aan onze kinderen? Terwijl de uitdagingen van deze tijd verlammend kunnen werken willen we een positief voorbeeld stellen en mensen de mogelijkheid geven mee te bewegen in de juiste richting. Ons ondernemerschap zetten we in om ons antwoord in te vullen. Het 'verschonen van luiers' is onze eerste missie.  We willen ouders ondersteunen en in staat stellen om zich goed en zeker te voelen over hun aankopen en hoe ze hun kinderen opvoeden. Voor luiers hebben we een benadering ontwikkeld die meetbaar beter is voor onze planeet en onze kinderen. We helpen ouders zo een betere keuze te maken – voor hen en de toekomst van hun kinderen – als goede voorouders.

 

Het founding team van het Future Diaper Project bestaat uit Guus Meijer (LinkedIN) en Nathan Volkers (LinkedIN).

 

www.futurediaperproject.com

Over ReTHNK

Wat voor wereld geven we door aan onze kinderen?

Terwijl de uitdagingen van deze tijd verlammend kunnen werken willen we een positief voorbeeld stellen en mensen de mogelijkheid geven mee te bewegen in de juiste richting.

Ons ondernemerschap zetten we in om ons antwoord in te vullen. Het 'verschonen van luiers' is onze eerste missie. Het founding team van het ReTHNK bestaat uit Guus Meijer en Nathan Volkers.

We zijn altijd op zoek naar talent dat een verschil kan maken in onze missie. Heb je interesse? Laat het ons weten!

Contactgegevens

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste ReTHNK nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL