Luiermerk lanceert plasklas om kinderen uit de luiers te krijgen

Een luiermerk dat kinderen uit de luiers helpt. Het klinkt tegenstrijdig maar het is precies wat het nieuwe luiermerk Toddy doet. Toddy zet zich in om onnodig luiergebruik te voorkomen. De belangrijkste strategie? Ouders helpen hun kindjes op tijd zindelijk te laten worden. En hier blijkt behoefte aan te zijn. Binnen één week na de aankondiging zat Toddy’s eerste Plasklas vol met 100 deelnemers. Een volle klas dus. En deze week start het programma.

 

“Zindelijk worden is écht een thema voor ouders” vertelt Jitta Meijer. Samen met Nathan Volkers en Guus Meijer (toeval, geen familie ;) lanceerde Jitta begin 2022 het duurzame luiermerk Toddy. We zijn alle drie ervaren ondernemers én jonge ouders en we zagen hoeveel luierafval onze kleintjes produceerden. Dat kon anders dachten we. Beter. En zo ontstond het idee voor Toddy; het eerste luiermerk dat inzet op minder luiers verkopen.

 

Belangrijkste deel van onze belofte is dat we kindjes niet alleen in, maar ook weer uit de luiers helpen. En dat is nodig. Kindjes worden op steeds latere leeftijd zindelijk. Helaas is 1 tot anderhalf jaar langer in luiers dan dat wij vroeger vandaag de dag geen uitzondering meer - gemiddeld ligt de zindelijkheidsleeftijd nu op 3,5.

Dat is een slechte ontwikkeling: het leidt tot 25% meer én onnodig afval (luierafval is goed voor 5-8% van al ons restafval). En belangrijker nog: kindjes lopen hierdoor een vergrote kans op bedplassen en de ontwikkeling van constipatie problemen. Het is daarom écht belangrijk dat we onze kindjes weer op tijd uit de luiers gaan helpen. Hier vragen we als Toddy aandacht voor én helpen we actief bij.

 

Het animo voor de Plasklas bewijst dat ouders inderdaad worstelen met het thema zindelijkheid. Binnen 1 week na de aankondiging op Instagram meldde zich al 100 deelnemers. "Het idee voor de Plasklas ontstond toen ik besefte dat mijn dochtertje Yva (20 maanden) zonder luier kon gaan oefenen. Alleen hikten mijn partner en ik nog een beetje tegen dat moment aan.", aldus Jitta Meijer. "We schoven het een beetje voor ons uit. En toen dacht ik; ik doe via Instagram een oproep aan andere ouders met de vraag of ze niet gewoon met mee willen doen. Als stok achter de deur. Maar zoveel aanmeldingen had ik eerlijk gezegd niet verwacht!".

 

Meijer gaat in de eerste week van april van start het haar Plasklas via Instagram. Als basis gebruikt ze het zindelijkheidsprogramma van Toddy. Dit programma bestaat uit een app en een fysieke box met leuke opdrachtjes, ontwikkeld in samenwerking met pedagogisch en medisch experts van de Universiteit van Antwerpen.

Meijer: "Ik ga het programma thuis in het tempo van mijn dochter doorlopen. Op een aantal momenten zal ik in een besloten groep op Instagram mijn ervaringen met de deelnemers delen." De deelnemers doorlopen het programma op hun beurt thuis en in het tempo van hun kindje. In de besloten groep kunnen alle deelnemers ervaringen uitwisselen en ben ik beschikbaar voor vragen. En in het geval dat iemand echt vastloopt zijn er vanuit Toddy zindelijkheidsexperts en pedagogen als hulplijn beschikbaar.

Zo gaan we de uitdaging gezamenlijk aan en kunnen binnenkort 100 kindjes de luiers vaarwel zeggen!

Over ReTHNK

Wat voor wereld geven we door aan onze kinderen?

Terwijl de uitdagingen van deze tijd verlammend kunnen werken willen we een positief voorbeeld stellen en mensen de mogelijkheid geven mee te bewegen in de juiste richting.

Ons ondernemerschap zetten we in om ons antwoord in te vullen. Het 'verschonen van luiers' is onze eerste missie. Het founding team van het ReTHNK bestaat uit Guus Meijer en Nathan Volkers.

We zijn altijd op zoek naar talent dat een verschil kan maken in onze missie. Heb je interesse? Laat het ons weten!

Contactgegevens

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste ReTHNK nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL